Vsi nasveti niso v prid mačkam

Med svojim delom pogosto naletim na lastnike, ki imajo težave s svojim mačkom, rešitve zanje pa iščejo z guglanjem, sprašujejo na različnih forumih, skupinah na Facebooku, poizvedujejo pri drugih lastnikih mačk, pogosto pa tudi na strokovnih naslovih, kot so veterinarji, osebje v zavetiščih in društvih.

Iskanje informacij je zelo zaželeno in ga v celoti podpiram, težava pa nastane, ko ravno zavetišča in veterinarji (morda tudi dobronamerni posamezniki) nehote ali nevede posredujejo nestrokovne, napačne, zastarele ter škodljive pristope. Žal jih mnogi lastniki mačk vzamejo kot »sveto resnico«, jim zaupajo in tudi sledijo.

Neželeno vedenje svojega mačka tako skušajo odpraviti s kaznovanjem, kar se na kratek rok morda celo zdi učinkovito, žal pa pušča hude posledice na čustvenem stanju in stabilnosti mačke. Še več, neželeno vedenje mačka, ki je prisotno dlje časa in ga ne odpravimo na mačku sprejemljiv, razumljiv in ustrezen način, je kasneje veliko težje odpraviti.

Zavedam se, da v zavetiščih, društvih in tudi pri mnogih posameznikih zaradi prostorskih, finančnih in kadrovskih kapacitet pogosto ni veliko alternativ za optimalno rokovanje z mačkami, zato včasih niso pravi naslov za ustrezne informacije o učinkovitem in mačkam prijaznem odpravljanju neželenega vedenja.

Med najpogostejše neustrezne prijeme za odpravljanje neželenega vedenja, ki jih slišim v zavetiščih in društvih, zagotovo sodijo:

 • prisilna socializacija – mačka ne smemo socializirati, tako da ga pustimo v transportnem boksumedtem pa se z njim pogovarjamo in da skozi mrežo rokujemo ali ponujamo hrano ali igračke. To ni ustrezen način, da mačka pomirimo in mu pokažemo, da mu nočemo slabega. Bolje, da v takem primeru mačka sama vodi spoznavanje v odprtem prostoru, brez občutka ujetosti.
 • naša neuvidevnost – če ne gre za veterinarski ali drug urgenten pregled, z mačkom ne rokujmo, če opazimo, da je v stiski ali da kaže odpor. Če vam maček pokaže, da mu določeno vaše početje ni všeč, ga upoštevajte in naredite kratek premor. Počakajte, da se maček nekoliko sprosti in šele potem nadaljujte.
 • nadvlada in ustrahovanje – sta mehanizma, ki se ju ljudje poslužujemo predvsem pri zahtevnejših mačkah. Večina agresivnih odzivov izhaja iz strahu in z omenjenima pristopoma, strah še stopnjujem, namesto da bi ga zmanjšali bolje, da k mački pristopite nežno, v nižjem položaju in vsaj meter stran od nje.
 • posmeh – mačku v stiski se nikoli, ampak res nikoli ne smemo posmehovati. Namesto tega ostanite mirni, zbrani in mu raje dajte občutek varnosti.
 • škodljivi in strašljivi pripomočki – škropljenje z vodo, lepilne podlage, električne podlage ali ovratnice, majica za socializacijo so v celoti nesprejemljivi. Bolje, da mačko prijazno (pre)usmerjate, spodbujate in nagrajujete za primerne in željene odzive.

Maček ne more prenesti preveč neprijetnih dražljajev v kratkem času (flooding), zato je lahko v velikem stresu. Naša naloga je, da stresa in stiske ne povečujemo, temveč ju skušamo zmanjšati. Najpogostejši in učinkoviti metodi sta navajanje (habituacija), postopno doziranje dražljajev (desenzibilizacija) in nagrajevanje željenih odzivov (pozitivna motivacija). V teh primerih na neželeno vedenje bodisi ne odreagiramo ali poskusimo preusmeriti mačkino pozornost.

Težava pri vseh teh nasilnih pristopih je, da mačko ujamejo v neizbežnost situacije, kar jo prisili v agresijo (fight) ali otrdelost (freeze). Ta odziva nedvomno kažeta, da je mački zelo zelo težko.

Ko mačka spozna, da boj nima smisla in je beg nemogoč, se vda v usodo. Vendar pozor. To nikakor ne pomeni, da se strinja z našim vedenjem in rokovanjem. Četudi se nam na prvi pogled zdi, da mirno počiva, lahko počitek le hlini, da bi se izognila našemu neustreznemu pristopu. Pogosto so nas take mačke čez čas celo vesele, kar pa lahko le pomeni, da smo edino orodje ali način, s katerim lahko preženejo dolgčas in da nimajo prav veliko izbire pri popestritvi svojega začasnega življenja. Lastniki stabilnih, zdravih in srečnih mačk si želimo, da nas imajo muce rade, ker z njimi ustrezno ravnamo, ker spoštujemo njihovo naravo in njihove želje.

Kot lastniki ene (dveh ali več mačk) v domačem okolju imamo številne možnosti za ustrezno, mački prijazno rokovanje in po potrebi odpravljanja neželenih vedenj.

Le dovolj časa in potrpljenja si morate vzeti.

Z majhnimi prilagoditvami lahko naredimo veliko, predsem za dobrobit našega mačka:

 • mačku postavimo na voljo številne, razpršene, ločene, dostopne in strateško postavljene dobrine (5 stebrov zdravega mačjega okolja )
 • mačku omogočimo interaktivno (zanimivo in raznoliko) hranjenje,
 • do mačka razvijemo pravilen pristop in z njim rokujemo na njemu prijazen način,
 • spodbujamo njihove miselne sposobnosti z učenjem trikcev,
 • vzdržujemo njihovo telesno pripravljenost z mačjo telovadbo,
 • omogočimo jim stik z naravo (s sprehodi ali v mačjaku).

Mačke znajo biti neverjetno vljudne. Le mi se moramo naučiti brati in prepoznavati njihove odzive in kar nam z odzivi sporočajo.  Le z upoštevanjem mačkovih želja in potreb bomo s svojo muco lahko razvili spoštljiv in zdrav odnos. To pa si želimo vsi, kajne?

Avtorica: Pšenica Kovačič

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top