Naši zlati seniorčki in diamantni geriatrički

Starost ni bolezen

Sobivanje z mačkami prinese mnogo radosti, izpolnjenost življenja, a tudi preizkušnje. Staranje je neizogiben in naraven življenjski proces in ne bolezen. Lahko ga le upočasnimo in obogatimo.

Včasih mačke niso bile tako dolgoživeče, kot so danes. Vedno tesnejše sobivanje, razvoj veterine in družbe same je mačkam omogočil moderno življenje ter možnost zdravljenja. Naj nam bo vodilo, da morajo tudi starejše mačke v življenju še vedno uživati, čeprav drugače kot v mlajših letih.

Old is gold

Starostna lestvica prikazuje seniorje od 11. do 14. leta. Mačke, stare 15 ali več let, so geriatriki ali superseniorji. 

Vir: Cat Care for Lifewww.icatcare.org


Spremembe

Starejša je mačka, večje so spremembe njenih potreb – tako fizioloških kot vedenjskih. Opazimo jih kot upad rutine, aktivnosti in pri videzu. Mačka začne postopno ali hitreje vzpostavljati novo rutino, ki ji prilagodi aktivnost.

Regresije, ki so si med seboj povezane

Fiziološke spremembe

 • izguba elastičnosti kože
 • upad senzorike:
  • sluha
  • vida
  • vonja in okusa lahko vodi v slabši apetit
 • upad občutka žeje lahko povzroči dehidracijo
 • upočasnjeno gibanje lahko vodi mišično atrofijo in osteoporozo
 • upočasnjena prebava se lahko stopnjuje v debelost
 • upočasnjena presnova maščob in beljakovin lahko poveča apetit
 • upad imunskega sistema jih naredi dovzetnejše za okužbe in bolezni
 • izguba teže in mišic lahko vodi v sarkopenijo
 • manjši srčno-pljučno volumen vodi v splošno šibkost

Vizualne spremembe

 • sprememba barve oči in dlake
 • sprememba kvalitete dlake
 • dlačni sprimki
 • krhkost krempljev
 • debelost ali shujšanost

Vedenjske spremembe

 • nepotrpežljivost (primer: predvsem pri čakanju na obrok)
 • negotovost (primer: v okolju ali ob drugih sostanovalcih)
 • slabša prilagodljivost (primer: na spremembe znotraj doma)
 • občasna izgubljenost (primer: maček se ne znajde več v prostoru)
 • slabša odpornost proti stresu (primer: odziv na konflikte v domu)
 • sprememba socialne dinamike (manjša družabnost do živalskih stanovalcev) 
 • pretirana navezanost na skrbnika (želja po pozornosti in bližini)
 • gibanje in motorika: gibljivost, spretnost, ravnotežje (primeri: težje se samoneguje, slabše lovi in se koordinira)
 • upad aktivnosti: lov, igra, samonega, prehranjevanje in pitje
 • nezgode ob izločanju: (primeri: težje in podaljšane priprave na izločanje ter samo izločanje, izločanje v WC-posodo po nezgodi zunaj nje, neobičajni kraji za izločanje)
 • porast aktivnosti (primer: spanje, samonega)
 • odklonska vedenja (primer: vokalizacija, skrivanje, agresija)
 • repetitivna vedenja (primer: opotekanje po prostoru)

Patološke spremembe

Redni klinični pregledi pri veterinarju so obvezni. Za seniorje v dobri kondiciji to pomeni enkrat letno, za tiste s tegobami pa na šest mesecev. Za geriatrike so potrebni vsakih šest mesecev oz. ob težavah na tri mesece. S pregledi lahko odkrijemo začetke bolezni v na videz zdravi mački, lahko preprečimo ali zakasnimo bolezenska stanja, zmanjšamo neugodje in bolečino, ocenimo kakovost življenja ter dolgoživosti, preprečimo životarjenje in trpljenje ter pretehtamo odločitev za slovo. Pogosto gre za kombinacijo več bolezni.

Pogoste bolezni

Diabetes je bolezen, pri kateri trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina. Nanjo prav tako vplivata manko gibanja in neprimerna prehrana. 

Znaki: pogostejša pitje in uriniranje, izguba teže kljub povečanemu apetitu

Hipertiroidizem je pretirano delovanje ščitnice, pri čemer je povišan hormon tiroksin (T4).

Znaki: nemirnost, razdražljivost, hiperaktivnost, vokalnost, povečan apetit, hujšanje

Kronično obolenje ledvic

Znaki: pogostejša pitje in uriniranje, upad teka, izguba teže, letargičnost, depresija

Kronično vnetje sečil
Znaki: težje, boleče in pogostejše uriniranje, izločanje na neobičajna mesta, splošna skrčena drža in napet položaj telesa pri uriniranju, kri v urinu

Inkontinenca je nezmožnost zadrževanja seča ali blata.

Znaki: vonj mačka, moker ali blaten zadnji del, lužice ali blato po stanovanju

Obstipacija je neredno in težje iztrebljanje oz. po domače zaprtje.

Znaki: suho in trdo blato

Tumor je novotvorba na tkivu. Na splošno se delijo na benigne in maligne tumorje.

Znaki: raznoliki; predvsem bodimo pozorni na otekline in bule pri kožnih ter podkožnih spremembah

Hipertenzija (silent killer) je visok krvni tlak.

Znaki: povečan apetit, hiperaktivnost, krvave oči, napadi

Upočasnitev kognitivnih sposobnosti, kot so zaznavanje, prepoznavanje, učenje, presojanje in spomin.

Znaki: nočno bujenje, zmedenost, izgubljenost, sprememba interakcije s skrbniki, uriniranje, tesnoba

Artritis je vnetje sklepov, do katerega lahko pride zaradi travme, prekomerne teže, asimetrije v telesu ali genetike.

Znaki: asimetrija telesa, šepanje

Bolezni zobovja

Znaki: zadah iz gobčka, upad apetita, tačkanje gobčka

Bolečina

Poznamo več vrst bolečin, o čemer bomo pisali drugič. Bodimo pozorni na subtilne znake v mimiki, gibanju, položajih in drži.


DNEVNIK

Welness

Mačke so znane kot čiste živali, saj negi posvetijo približno od pet do šest ur svojega budnega časa. A s starostjo pride do upada gibčnosti in samonega je lahko otežena. Pregled naših zlatkotov naj bo na sporedu tedensko, nega pa po potrebi glede na predel telesa in zdravstveno stanje. Stanje dokumentiramo s fotografijami in vpisovanjem v mačji dnevnik.

Kremplji

Pregled krempljev je potreben, ker se zaradi starosti hitreje vrastejo, lomijo in določeni položaji ter gibi brušenja krempljev zaradi mišično-skeletnih tegob niso več mogoči. Na sprednjih tačkah si kremplje s praskanjem šilijo, zadnje si grizejo. Strižemo jih enkrat na mesec oz. po potrebi.

Dlaka

Česanje in brisanje izcedkov naj bo tedensko. Kratkodlake mačke se lahko češe z gumijasto krtačo, ki jih ob tem še masira in sproži cirkulacijo krvi. Izcedke nežno obrišemo z gazo, namočeno v mlačno vodo. Odsvetuje se kopanje mačke, saj jih je večina pri tem pod hudim stresom ali celo paničnih. Tudi šamponiranje, predvsem z dišečimi izdelki, ni priporočljivo. Mačke (z izjemami, kot so na primer savana, Turkish Van in še kak domači maček) ne marajo biti mokre, poleg tega pa jim odišavljeni izdelki smrdijo in jim sperejo identitetni vonj.

Zobovje

Starejše mačke so podvržene boleznim zob in dlesni. Pozorni bodite na slab zadah, slinjenje, šklepet čeljusti, izgubo apetita in tačkanje gobčka.

Izločki

Pregled izločkov je zelo pomemben. Pri blatu opazujemo barvo, teksturo, volumen ter vonj, pri urinu pa vonj, bistrost in barvo.

Teža

Če je le mogoče, mačko redno tehtamo in pretipamo.

Prehrana

Ta naj bo primerna glede na način življenja, starost in zdravstveno stanje. Pazimo, da je glavnina hrane uravnotežena in drugi, dopolnilni del raznovrsten. Mački torej nudimo različne okuse mesa, sveže pripravljeno hrano, mokro, polsuho ali suho hrano, priboljške …

Mi priporočamo Calibra Verve Adult Cat 8+ jagnje in divjačina, Sterilised Cat s slanikom ali piščancem in puranom, Indoor & Weight Management s piščancem in puranom.

Za zahtevnejše je primerna veterinarska dieta Calibra.

Voda

Z leti upada občutek žeje in v izogib dehidriranosti ter slabi prebavi naj bo posoda z vodo ves čas na voljo.

Bolečina

Ko mačko nežno pregledujemo, smo pozorni na njene odzive, kot so obračanje ali odmikanje stran od nas ali da zleze vase. Odzivi so lahko bolj mili, kot so valovi na koži, telesni zmrz, toplota na določenem mestu, nenadna otrdelost, hiter obliz gobčka, do bolj očitnih, na primer hiter okret glave, pihanje, renčanje, ugriz, odskok.


PRILAGODITVE V OKOLJU

Seniorify

Naravna vedenja

Naravna vedenja ali mačji etogram so tista, ki so pristna za mačko. Ta so poleg običajnih osnovno biološko pogojenih vedenj , tako imenovanih neelastičnih vedenj (spanje, prehranjevanje, izločanje) še mnoga druga elastična vedenja, kot so raziskovanje, razgledovanje, plezanje, lov, igra, spolno vedenje, ravs, oglaševanje, pozno večerno in zgodnje jutranje divjanje, napad iz zasede (ataka) … Mački omogočimo toliko izbire, da bo lahko izražala čim več zadovoljujočih vedenj.

Prilagoditve v okolju so priporočljive povsod, kjer se mačka giblje. Eden izmed takšnih ukrepov je pomnožitev. To pomeni, da ima mačka v vsaki sobi, kjer se veliko zadržuje, ležišče, vodni vir, hranilno postajo, toaleto in praskalnik. Ti pripomočki naj bodo razpršeni po sobi z vsaj enometrskih razmikom. Mačke so zelo čiste živeli in se izogibajo pitja, prehranjevanja ter iztrebljanja na isti točki. Ločeni pripomočki so smiselni v večmačjem ali večživalskem domu. Izvajanje teh prilagoditev je za mačko nelagodno in ta potrebuje čas ter mir za svoje aktivnosti. Dostop do dobrin naj bo lahek. Umaknimo nepotrebne prepreke in stresorje ali približajmo dobrine.

1. Voda, vir življenja

Zaradi nagnjenosti k dehidraciji in zaprtju naj bo voda vedno dostopna. Posoda za vodo naj bo dvignjena, da se mački ni treba sklanjati in tako vztrajati v prisilnih držah. Razlog plitvosti posodice je, da posoda ni moteča za brke in da ima mačka širše vidno polje. Material posode naj bo keramika ali mat steklo, saj tovrstni materiali ohranjajo vodo najokusnejšo. Fontana, ki omogoča tekočo vodo, je prav tako lahko keramična. Pri tem je treba paziti na higieno posod in redno menjavo filtrov.

2. Hrana – slast in strast

Tudi ta posoda naj bo višja in plitvejša ter iz keramike ali mat stekla. 

Izjema so t. i. puzzel hranilke, ki so plastične ali doma narejene iz kartona in papirja. Interaktivno hranjenje se priporoča večkrat dnevno. Za boljšo prebavo in ohranjanje primerne telesne teže razdelimo hrano na več manjših porcij čez dan (vsaj tri, pa tudi do deset). Z jedilno žlico lahko doziramo količino obroka. Hrana naj bo uravnotežena ali dietna, kar je odvisno od strokovnega nasveta veterinarja ali nutricista. V izogib prebavnim težavam naj bo menjava hrane postopna. Ne pozabimo na raznovrstnost v vonju, okusu, teksturi in obliki.
Debelost je velik problem, katerega odgovornosti se lastniki sploh ne zavedajo (killing with kindness). Matematika je enostavna: preveč vnesenih kalorij in premajhna poraba energije. Poleg preobilnih porcij in hrane na voljo je past tudi hranjenje z neprimerno ali nekakovostno hrano. Vse skupaj poveča tveganja za diabetes, dihalne stiske, vnetje spodnjih sečil ipd.

3. Toaleta, cesarjev prestol

V izogib neudobnim gibom in položajem naj bo toaleta odprta, res velika ter z nižjim dostopom. Ostale stranice naj bodo višje za zaščito prostora pred morebitnimi nezgodami. Če je mogoče, naredimo dve vstopno-izstopni točki. Pesek naj bo čim bolj naraven, fin, mehak, neodišavljen, neprašen, po možnosti tudi ne glinen, predvsem za mačke, ki imajo težave z dihali. Za inkontinentne mačke lahko pohištvo zaščitite s plastično podlogo in nanjo položite plenično podlogo.

4. Ležišče – vabljiva mehkoba

Ležišča naj bodo mehka, udobna in topla. Uporabite lahko tudi grelne blazine. Predvsem pa naj bodo nameščena na vseh površinah, ki so mačku pomembne, četudi jih tam v mladosti ni potreboval, kot so okenske police, na radiatorju, na vaši mizi …

5. Praskalnik – »tačikura«

Za nego krempljev, pretegovanje in komunikacijo so praskalne površine bolj bistvenega pomena, kot si mislimo.
Praskalne prilagoditve so več praskalnikov pod kotom in v vodoravnem položaju, saj je navpično praskanje včasih oteženo.

6. Plezanje in razgledovanje – lahkotno osvajanje vrhov

Če so mucki nekoč skakali na omare, jim zdaj pristavimo več vmesnih hodnih ali odrivnih ploskev (pohištva), da se razgibajo na poti do najljubše razgledne točke.

7. Talna površina, ne drsališče

Okoli dobrin je priporočljivo postaviti nedrsečo podlago v izogib nesproščenemu gibanju in zdrsom.

8. Masaža – čarobni dotiki

Pregled mačke lahko združimo z masažo, ki blagodejno vpliva na telo in dobropočutje.

9. Miselno-gibalni izzivi – supersenior

Staranje upočasnimo tudi z miselnimi trikci in primerno telovadbo.

10. Stik z naravo – nadzornik in avanturist

Mački pripada varen stik z naravo. To ji lahko omogočimo v mačjetesnem ali mačjevarnem oknu, balkonu, atriju, vrtu ali na sprehodu.


Slovo je vedno težko

Ko smo v dvomih, kaj je za mačko najboljše, se posvetujte z veterinarjem. Poiščite še kakšno mnenje. Pred tem se vprašajte, koliko je mačka stara in kako bolezen napreduje. Je ta ozdravljiva, kronična, nalezljiva ali ogroža življenje? Lahko mački zmanjšamo simptome in bolečino? Lahko mačka uživa v življenju?

 Tu je še nekaj dodatnih vprašanj o kakovosti življenja. Odgovore s točkami vpisujte v mačji dnevnik in ko bosta številki (2) in (3) prepogosti, je čas za slovo.
Se mačka giba brez težav (1), ima nekoliko težav (2) ali potrebuje pomoč in zdravila ter ima bolečine (3)?
Kako je z apetitom? Je dober (1), slab (2) ali ga nima in mora biti celo prisilno hranjena (3)?
Pije vodo? Jo pije dovolj (1), jo pije malo (2) ali ne pije oz. potrebuje infuzijo (3)?
Kakšne so njene interakcije in odnos do družine? Običajen (1), okrnjen (2) ali se umika ali celo skriva (3)?
Izločanje je običajno (1), neobičajno, zmanjšano ali oteženo (2) ali ne more (sama) izločati (3)?
Najljubše aktivnosti ali stvari mačke: Jih izvaja (1), so v upadu (2) ali nima interesa zanje (3)?

Živalim lahko privoščimo dostojen odhod. Ne čakajmo predolgo zaradi nas; naj odide, ko ji še ni pretežko.


Vabljeni, da se prijavite na naš MJAVInar TUKAJ.

Sledite nam, saj s Calibra Verve (BTL Pet Shop) pripravljamo nagradno igro na temo Izjemnega seniorja. Pripravite fotoaparat, uporabite svojo pesniško-pisateljsko žilico in ena izmed treh nagrad je lahko kmalu v tačkah vašega Zlatega mucka.

MinamiKatkov mesec seniorjev podpira Calibra Verve. 


Viri

 1. Gunn‐Moore., D. Considering older cats, DOI ORG, 27. julij 2006.
 2. Caney, S., Halls, V. Caring for an elderly cat, Vet Professionals, 2016.
 3. Epstein, M., Kuehn, N. F., Landsberg, G. idr. AAHA Senior Care Guidelines for Dogs and Cats, Journal of the American Animal Hospital Association. Mar-Apr 2005. Str. 49–59.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top