Zakaj se mačke ne kopa

Kopati ali ne kopati? Naj to ne bo več dilema in stres!

Velika večina mačk (izjema so nekatere pasemske, npr. savana in Turkish Van, ter domače) ne mara vode.
Našteli bomo nekaj razlogov za to v upanju, da boste prenehali z nepotrebnim stresnim opravilom.
Izjema so mačke, ki v kopanju uživajo ali ga dobro prenašajo, ali pa ja kopel potrebna zaradi higienskih ali veterinarskih razlogov.

1. Ni del evolucije

Predniki mačk izvirajo iz puščavskih predelov. Za potrebe lova in paritve prečkanje večjih vodnih virov tako ni bilo potrebno.

2. Zadostna samonega

Mačke se čistijo do 50 % budnega časa. Torej same poskrbijo za lastno higieno. Kadar pride do upada samonege, je treba ugotoviti, ali gre za starostni, zdravstveni ali čustveni odziv.

3. Gibalna oviranost

Mokrota jih zaradi strukture dlake obteži in jim zmanjša gibljivost ter okretnost.

4. Zamudna samonega

Po kopanju je samonega dolgotrajna in naporna, saj mačja dlaka ni prilagojena za večje količine vode. Mačke so pri tem zelo natančne in vztrajne.

5. Izbris identitetnega vonja

Ne uporabljajte odišavljenih šamponov, saj jim z njimi sperete identitetni vonj. Mačkam je to primarno komunikacijsko in orientacijsko čutilo.

6. Bolečina

Vonj (olfaktorni sistem) je pri mačkah veliko bolj razvit kot pri ljudeh, dišave jim smrdijo in jih  bolijo. Da, boli jih glava, slabo jim je in postanejo nemirne, ker oddajajo tuj vonj, ki je tudi zelo moteč.

7. Voda ni del ohlajanja

Nekatere mačke uporabljajo vodo za ohlajanje, a to ne velja za večino domačih mačk. Mačke se ohlajajo skozi gobec in šape.

8. Stresno opravilo

Večina mačk se ob kopanju vda v usodo ali doživi paniko. Obupanosti zaradi neizbežnosti ne smemo zamenjati s tem, da je ne moti ali celo uživa. Panika je del osnovnega motivacijskega čustvenega sistem, ki se vklopi v skrajnih situacijah. Prag vzburjenosti je tako visok, da mačka izgubi razsodnost, in edini cilj ji je pobeg iz situacije. Vrnitev v normalno (homeostatično) stanje je daljše. Odnos z vami se krha in mačja stiska se povečuje.

9. Ni smešno

Mačje stiske niso niti malo zabavne. Kakršnokoli naslajanje ali posmehovanje pomeni mačjo nepismenost ali psihično motnjo posameznika in družbe.

Kaj lahko naredim?

Mačko redno češite. To naj bo prijeten obred, sestavljen iz masaže, nege in zbliževanja.
Če mačka česanja ne mara, jo postopno s sistemom pozitivne motivacije in nagrajevanja (desenzibilizacija ter pozitivno pogojevanje) navadimo na toleriranje ali celo uživanje.

Če potrebujete dodatno pomoč, nam pišite.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top