Zabavica z mačjo meto

Zabavica z mačjo meto

Mačja meta ali mačja zel (Nepeta cataria) je zelnata trajnica ali zelišče iz družine ustnatic. Za zeli je značilno, da nimajo lesenega stebla in so lahko zdravilne rastline ali dišavnice. In pri mačji meti je ravno vonj listov in stebla tisti, ki privlači mačke.

UČINEK NA MAČKE

Privablja in učinkuje na skoraj dve tretjini mačk, tudi na velike mačke, na primer leve in leoparde.

Razlogi za učinkovanje so lahko:

 1. kemijski,
 2. genetski: avtosomno prevladujoči, kar pomeni, da lahko samo en starš prenaša gen na potomce,
 3. evolucijski: kot sredstvo proti komarjem in drugim insektom, predvsem zajedavcem,
 4. starostno pogojeni: na mladiče, stare 6–8 tednov, ne učinkuje.

DEJAVNIKI DO RAZLIČNIH OBLIK KONČNEGA IZDELKA

Meta je lahko posajena dišavnica, v obliki čaja (posušeno listje) ali pršila. Kakovost mete oz. komercialnega izdelka iz nje je odvisna od veliko dejavnikov: zemlje, gojenja, podnebnih razmer, onesnaženosti okolja, starosti rastline, stanja rastline, ko so listi pobrani za nadaljnji pripravek, sušenja, shranjevanja, drugih vrst procesiranja, embalaže, prevažanja, dodatkov za obliko, stanja in koncentracije končnega izdelka. Zagotovo je bolj ekološko imeti mačjo meto doma v lončku ali zunaj na vrtičku.

ODZIVI

Odzivi in vedenja so različni. Najprej se zgodi pristop, nato vohanje, drgnjenje po zeli, čaju ali pršilu, lizanje in žvečenje. Nato lahko napreduje do tresenja glave, drgnjenja z glavo, zlasti z licem, brado in telesom po rastlini (oz. čaju, pršilu) ter okolici, nato lahko sledijo gibi na hrbtu, prevali, kotaljenje po tleh levo-desno, lahko celo slinjenje in vokalizacija. Čustveno-telesni odzivi se razlikujejo. Ti lahko trajajo od 5 do 15 minut, čemur sledi ura ali več dni neodzivnosti (t. i. vohalna utrujenost, angl. olfactory fatigue).

Možni odzivi

1. Delirična omamljenost; nekatere mačke so v ekstazi.

2. Agresivno vedenje; nekatere se lahko agresivno odzovejo na bližino ljudi in živali.

3. Igrivo vedenje; delež mačk postane zelo igriv in aktiven ali celo evforičen.

4. Spolno vedenje; nekatere mačke postanejo spolno vzburjene in izvajajo spolno vedenje.

Čutilo za voh ima najkrajšo pot do možganov, zato so odzivi na vonj hitri, spontani in persistentni. V možganih se, kot že rečeno, nato odvijajo čustvene in vedenjske reakcije, ki so na kratko opisane zgoraj.


Za radovedne

Vsa ta vedenja so odziv na rastlinsko kemikalijo nepetalakton. Ta in nekateri njeni izomeri (enaka molekulska formula, vendar drugačna strukturna formula) tvorijo 70–100 % eteričnega olja. Obstajajo še druge snovi, ki za ta prispevek niso bistvene.

Molekule nepetalaktona z zračnim tokom vstopijo v mačji nosnici in nato v sluzi potujejo do vohalnega organa na svodu nosne votline, natančneje do vohalnega epitelija nosnega tkiva, ki je sestavljen iz receptorskih celic z drobnimi živčnimi vlakni oz. mikrovili na njegovi površini. Receptorji za nepetalakton povzročijo izločanje β-endorfina v kri, ki aktivira opioidne receptorje. Delovanje je podobno kot pri morfiju ali drugih opioidih. Pretirana izpostavljenost aktivira nalakson, antagonista opioidnega receptorja, ki je odgovoren za vohalno utrujenost oz. začasno neučinkovanje mačje mete. Po tem lahko sklepamo na endogen (notranji) nadzor izločanja endorfinov.

Najboljša mačja meta je YEOWWW iz trgovine Doget.

2 thoughts on “Zabavica z mačjo meto”

 1. Lučka Leskovšek

  Pa je v redu, da imajo muce tako močne odzive na meto?
  Ali žival ob tem ne trpi?
  Kakšni odmerki bi bili primerni pri 17 letni nekoliko depresivni muči, ki se bolj malo igra in veliko prespi.?
  Hvala, lp, Lučka

 2. Lučka Leskovšek

  Imam pa še en problem za katerega bi rabila nasvet.
  Ta moja 17 letna muca je pri nas 2 leti. Prej je bila sosedova in se nihče ni z njo posebej ukvarjal.
  Nato so k hiši dobili še psa in začela je vse več zahajati k nama. Po 2 letih je postala popolnoma navezana na naju, spi noter, razen pozimi pa je najraje zunaj. Njen širši okoliš je je naše dvorišče, občasno pa še zaide k sosedi, ki je, kakor mi pravi ne pogreša. Rada pa še kaj vpraša po njej. Imamo odlične odnose. Sedaj pa bo nastopil problem, ker se bova z možem preselila v 1km oddaljen blok in ne vem, kaj bi bilo za muco najbolje. Da gre z nama, ampak je rada zunaj, soseda je dejala, da jo rada vzame tudi spet nazaj, a to, da po pogrešala mene ker se z njo veliko ukvarjam je tudi res.
  Kaj menite, da je za muco najbolje? Prisrčna hvala za odgovor.
  Mimogrede, včerajšnje vaše predavanje je bilo top! Lučka Leskovšek

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top