UČENJE MAČJIH TRIKCEV

Foto: Matej Jazbinšek

Vedno bolj priporočljivi in popularni trikci ter agility so psihofizična obogatitev mačkovega življenja. Pripomorejo, da mačku na prijazen in zabaven način odpravimo neželenega vedenja, mu za ta vedenja ponudimo alternativo, povečamo samozavest, splošno dobropočutje, poglobimo svoj odnos z mačkom ter ga okrepimo za premagovanje neizogibnih stresnih situacij.

KAKO SE MAČKI UČIJO

Mački se učijo na različne načine.

Ločimo med naravnim instinktivnim (sesanje), naravnim naučenim (lov) in pogojenim naučenim vedenjem (žvenket konzerve pomeni hrana). Učijo se z vpogledom (copy cat) in poskusi ter napakami (trial and error).

Metoda učenja z označevalcem vedenja

Označevanje vedenja je dokazano primerna, učinkovita in prijazna metoda učenja. Mačku z desenzibilizacijo (postopnim doziranjem dražljaja) in pozitivnim pogojevanjem (counterconditioning) naredimo neprijetna opravila manj nadležna. Gre za npr. striženje krempljev, navajanje na boks ali dajanje zdravil. Prav tako pa ga lahko naučimo raznih zabavnih trikov ali odpravimo oz. preusmerimo nam neželena vedenja. Maček mora biti pri navajanju ali učenju radoveden in dobrovoljen.

Sistem nagrajevanja

Za utrjevanje vedenja vedno uporabljamo pozitivne metode in nagrade, ne kazni ali bolečine.

Med ojačevalce vedenja spadajo primarne nagrade, ki ne potrebujejo učenja, da so učinkovite, in sekundarne nagrade, ki so nevtralnega pomena, dokler jih ne povežejo s primarno nagrado. Primer primarne nagrade so osnove, npr. hrana, igrača, dotik, pohvala in odmik, sekundarne pa »brezpomenski« znaki, kot so klik, tlesk, blisk, cmok, To!, Yes! ipd.

Kliker oz. označevalec ima več funkcij:

  • označi in utrdi vedenje,
  • je posledica vedenja,
  • napove nagrado,
  • poveže želeno vedenje z nagrado.

IZTOČNICE ZA USPEŠNE TRIKCE

NAJBOLJŠI ČAS ZA UČENJE

Ko je maček pozoren in ne počiva, ne spi, ne jé ali pije in ni na stranišču. Maček naj za trening ne bo sit, prav tako odsvetujemo hrano na voljo.

NAJPRIMERNEJŠA UČILNICA

Miren in varen kotiček, kjer se maček dobro počuti.

POGOSTOST UČENJA

Trenirajte večkrat na dan od 30 sekund do 5 minut, odvisno od motiviranosti mačka. Idealno je vsak dan, a vsaj trikrat na teden po enkrat na dan. V nasprotnem primeru lahko maček med predolgimi premori naučeno pozabi.

TRAJANJE MAČJE UČNE URE

Na začetku naj traja trening 5 klikov ali 30 sekund. Trajanje stopnjujemo do 15 klikov s premori, nato obvezno sledi odmor za igro in/ali sproščanje. En trening s premori naj ne traja več kot 10 minut.

MAČJA NAGRADA ZA TRUD IN SODELOVANJE

Kaj mačku predstavlja nagrado, je odvisno od posameznega mačka. To je lahko hrana, igra, čohanje … ali samonagrajevanje (aktivnost prepustimo mačku).

MAČJA SPROSTITEV IN POMIRITEV

Tako kot nagrada je tudi primerna sprostitev odvisna od mačka. Lahko ga čohate, mu pojete in podobno ali ga pustite pri miru. Pomiritev je včasih še pomembnejša od igre, saj želimo živahno vzburjenosti znižati v prijetno mirovanje.

KAJ JE TRENIRANJE Z OZNAČEVALCEM N ZAKAJ GA UPORABLJAMO

Je pozitivna in zabavna metoda učenja, pri kateri označujemo in nagrajujemo želeno vedenje. Zanjo potrebujemo kliker ali le tlesk z jezikom.

KAJ JE KLIKER

Je priročna škatlica s kovinsko ploščico. Ko pritisnemo na ploščico, odda zvok »klik«.

KAJ JE TLESK

Tlesk je zvok, ki ga napravimo z udarcem jezika ob trdo nebo.

KAKŠNO VLOGO IMA ZVOK »KLIK« ali »TLESK«

»Klik« ali »tlesk« je hkrati označevalec in povezovalec dogodka ter nagrade. Dogodek je odziv na dražljaj, klik/tlesk in nagrada pa njegovi posledici. »Klik« ali »tlesk« je zvok, rezerviran samo za označitev želenega vedenja. Kliknemo/tlesknemo, ko je želeno vedenje v teku oz. takoj po njem.

GIB IN BESEDA

Mački se bolje odzivajo na gibljive predmete, zato pri trikcu vedno uporabite gesto z roko, v kateri lahko držite tarčni kliker, lahko pa naredite tudi korak in premik celega telesa ali nagiba telesa. Ko osvojimo prvo fazo, dodamo še besedo, ki naj bo rezervirana samo za trikec.

KDAJ IN KAKO HITRO MAČKA NAGRADIMO

Nagrada naj sledi najpozneje v treh sekundah od klika. Če nagradimo pozneje, maček težje vzpostavi povezavo med nagrado in želenim, potrjenim vedenjem. Če ne kliknemo, kliknemo prepozno ali kliknemo narobe, mačka vseeno nagradimo. Na začetku kliknemo in nagradimo vsak najmanjši gib mačka: od pogleda, nagiba, majhnega premika do uspešno zaključene vaje.

KLIK IN NAGRADA

Maček kmalu poveže, da:

  • klik pomeni nagrado: »U, nekaj dobrega me čaka!«
  • klik označi vedenje: »U, nekaj sem naredil prav, pa še nekaj dobrega me čaka!«

TRIKEC

Trikec pripravimo tako, da je maček, vsaj v začetni fazi, vedno uspešen. Nato zvišujemo kriterij in težavnost trikca. Razumevanje in udejanjanje trikca pride z rednim treningom.
TRIKEC NAMA NE GRE

Neželeno vedenje hipno ignoriramo ali preusmerimo. Lahko, da potrebuje maček premor, ga ne zanima ali pa je trikec oz. njegova faza prezahtevna. Razbremenite ga dela, ga motivirajte ali pojdete korak nazaj na osnove ali na drug trikec, kjer je še uspešen.

KDAJ MAČEK TRIKEC OBVLADA?

Trikec je v bazi znanja, ko ga maček izvede vsaj v osmih od desetih poskusov.

POLOŽAJ SKRBNIKA

Nalogi primerno se postavimo glede na mačka, ne bodimo zastrašujoči in preveč gibajoči. Da se maček lažje osredotoči, naj bo nazorno gibanje le v vaši vodilni roki. Če je vaja bolj dinamična za vodnika, se ustrezno gibamo zraven.

VLOGA SKRBNIKA

Skrbnik se med učenjem prelevi v potrpežljivega, doslednega učitelja, ki vedno navija za svojega mačka. Kot učitelj ste umirjeni in v sproščenem položaju, s klikerjem v roki ter priboljški v bližini (priporočljive so torbice okoli pasu.) Svoj položaj, gibanje, mimiko in energijo usmerjajte v zabavo ter uspeh mačka v skladu z nalogo. Pomembno je prepoznati, kdaj imam maček dovolj učenja in potrebuje sprostitev z igro ali umirjanje. S časom boste vedno bolje in hitreje prepoznavali razpoloženje svojega mačka ter se boste nanj lahko ustrezno odzvali.

DODATNA OPREMA

Poiščite, kaj, kar lahko uporabite za nalogo, imate že doma. Pri tem preverite, da so pripomočki stabilni in negrozeči ter podlaga nedrsljiva.

KDAJ TRIKEC PREKINITI

Učenje prekinite, ko maček izgubi interes, se utrudi ali postane frustriran. Nikoli ga ne silite v trening s podkupovanjem in prisilnim rokovanjem. Znaki, na katere bodite pozorni: maček se obrača ali odmika od vas ali zleze vase. Lahko se pojavi tudi splošna napetost (otrdelost) celega telesa ali vsesplošni nemir, kar kaže na pripravljenost mačka na umik iz njemu neprijetne situacije.

Ko opazite karkoli od naštetega, prekinite trening in ga nadaljujete, šele ko je maček ponovno sproščen in motiviran za novo učenje.

Upamo, da vas bo zgornji zapis motiviral za skupno zabavno učenje z vašim mačkom.

Foto: Kaja Kos

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top